לצערי לא זכיתי להכיר את סבתא שלי, חיה מרים ז"ל.
סבתא חיה היא אמא של אמא שלי היקרה, שעלתה מפרס עם משפחתה כשהייתה בת 6. השמועות אומרות שהגונדיצ'י האלה הם בדיוק בדיוק הטעם והמרקם והריח של הגונדי שהיא הייתה מכינה. אז המתכון הזה הוא לזכרה.
גונדיצ'י למרק, או כפי שקרוי על ידי מיה חן המתוקה שלי: גונדיות, זה בעצם קציצות עוף והודו קטנות וטעימות להפליא שמבשלים ומגישים במרק של ערב שבת. את הקציצות האלה התחלתי להכין רק בשנה האחרונה. פתאום היה לי חשק להתחיל לבשל אוכל פרסי, מהבית של אמא שלי. אני ממש אוהבת את המטבח הפרסי. זה מטבח מאוד בריא, עשיר בטעמים ועם הרבה שימוש וכבוד לעלים וירוקים.
אז הנה המתכון המשפחתי החדש שלנו, שקיבלתי מדודה אילנה היקרה שלי.
יש פה מרכיב סודי אחד, שאני מניחה שאין לכם בבית. אבל תקשיבו, תקנו כמות (קילו בערך) ותשמרו במקרר. זה נשמר מצוין ויספיק להרבה מנות. מדובר בחומוס *קלוי* טחון.
אפשר לקנות את זה בחנויות תבלינים ופיצוחים, או בחלק מחנויות הבריאות. זה מה שנותן את הטעם המדהים והמיוחד של הגונדי. וזה מה שמדביק את הכדורים, ככה שלא צריך לשים גם ביצה.
אז לא לוותר!
(כשתבקשו את זה מהמוכר, הוא בטח ישאל אתכם אם אתם מכינים גונדי )
זמן הכנה: 30-40 דקות
כמות: בערך 35-40 כדורי גונדיצ'י
מדד הפצ'קריי: בינוני. רק בגלל הקטע של הכדרור. כל השאר- קליל ומהיר.
מדד השמנמנות: נמוך. מדובר במרק בריא, מזין וטעים.
נתחיל עם כדורי הגונדיצ'י המופלאים.
רכיבים:
1/2 קילו הודו טחון
1/2 קילו חזה עוף טחון
בין ½ ל-¾ כוס חומוס קלוי טחון
בצל בינוני קצוץ קטן
3/4 כף כמון (אפשר גם יותר)
1+1/2 כפית כורכום
מלח, פלפל
הוראות הכנה:
מערבבים הכל, וזהו!
לגבי החומוס הטחון, תתחילו מחצי כוס ותוסיפו אם יש צורך. יש צורך ז"א שהתערובת לא מספיק יציבה ליצירת כדורים.
יוצרים כדורים (בעזרת ידיים רטובות, ככה הכי נוח ולא נדבק לידיים) ומכניסים אותם לתוך סיר המרק- אחרי שהתבשל מספיק זמן עם הירקות.
שימו לב, צריכים להיות יחסית הרבה נוזלים במרק, שיהיה מספיק מקום לכל הגונדיצ'י.
הכדורים צריכים להתבשל לפחות חצי שעה, כמובן שאפשר ורצוי גם יותר. הגונדי נותן טעם מדהים מדהים למרק, וכמובן שגם הכדורים עצמם טעימים ומפנקים, ולי אישית מזכירים ממש טעם של ילדות. אז תהנו מהם:-)
טיפ לאמהות עסוקות: אני אישית מחלקת את הכמות הזו לשתי ארוחות, אז חצי אני מכניסה למרק וחצי אני שמה בשקית זיפ לוק ומכניסה לפריזר. בפעם הבאה שאכין מרק, אני פשוט מכניסה את הכדורים, כמו שהם- קפואים, לתוך המרק, ונותנת להם להתבשל.
ועכשיו למרק עצמו. האמת היא שכל אחד יכול להכין את המרק הרגיל שהוא נוהג להכין לשבת. אני אישית הכי אוהבת מרק עם המון ירקות ותיבול טעים, אבל בטח שאפשר גם ללא ירקות, או עם עוף / בשר. אכתוב לכם כאן את המרק הקבוע שלנו בערב שבת.
רכיבים:
5 גזרים
קישוא בינוני
קולורבי בינוני
תפוח אדמה בינוני
2 בצלים
4-5 גבעולי סלרי (אפשר עם העלים), אפשר לקצוץ ואפשר שלמים
צרור עלי פטרוזיליה
צרור (קטן יותר) של שמיר
שמן זית
תבלינים: כמון, כורכום, חוויאג' למרק, זרעי כוסברה (כפית), מלח, פלפל ו… כפית סוכר!
אופן ההכנה:
בסיר ריק לשים כמות יפה של שמן זית, ולהוסיף את התבלינים, פרט למלח-פלפל-סוכר, כבר בשלב הזה- לפני שמכניסים את הירקות. זה פותח את הטעמים של התבלינים ומשדרג את הטעם של המרק כולו.
מוסיפים את הירקות, חתוכים כמו שאוהבים, ונותנת להם דקה או שתיים בשמן והתבלינים עם ערבוב מידי פעם.
מוסיפים את המים, בכמות שתספיק גם לכדורי הגונדי שיצטרפו בהמשך, וגם מלח-פלפל וכפית או שתיים של סוכר. הסוכר הוא כמות מאוד קטנה ביחס לסיר המלא, אבל זה מוציא את הטעמים של הירקות בצורה מדהימה. ממליצה ממש!
אחרי שהכל רותח, מוסיפים עלים: סלרי, פטרוזיליה ושמיר. ואז מכסים את הסיר ונותנים לזה להתבשל לפחות 45 דקות עד שעה, לפני שמכניסים את הגונדי.
בתאבון!!